Iva Marčetić: Radionica o stanovanju

 

utorak, 17. 2. 2015.

prostorije MAZ-a (Mreža antifašistkinja Zagreba) u Savezu antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Pavla Hatza 16, Zagreb

 

Stanko Fabris, stambeni blok Vukovarska, preuzeto sa stranice DAZ-a

Stanko Fabris, stambeni blok Vukovarska, preuzeto sa stranice DAZ-a

 

Šestosatna radionica podijeljena je u tri radna modula koji su koncipirani tako da se u kratko vrijeme prođu osnove stambenih politika i načina na koje su proizvele s jedne strane prostor grada, s druge strane individualni dug, pa samim tim i socijalnu krizu. Prvi dio svakog od modula posvećen je uvodu u određenu temu vezanu za stambeno pitanje, nakon kojeg slijedi slobodna rasprava.  Raspravljat će se o tome da li je i do koje mjere stan pravo i na koji način to pravo može biti zaštićeno. Na kraju, uz uvod o postojećim aktivističkim mrežama posebno na EU periferiji, razmotrit će se alati aktivizma i raspravljati o aktualnim aktivističkim djelovanjima u ovom polju te načinu na koji aktivizam može ograničiti političku raspravu ili uzdrmati temelje pristupa temi stanovanja.

Radionicu će voditi Iva Marčetić (arhitektica, Pravo na grad).

 

PLAN RADA:

 

UVOD > 10.30 – 11.00

MODUL 1 > 11.00 – 13.00

– proizvodnja i stanovanje u Jugoslaviji: slučaj sisačke željezare

– stambene politike Hrvatske od ’91. do danas

MODUL 2 > 13.00 – 15.00

– pravo na stan ili pravo na vlasništvo: odnos vlasništva i najma

– dug i stanovanje

(pauza)

MODUL 3 > 16.00 – 18.00

– između prava i računice: aktivizam na europskoj periferiji

– solidarnost u stambenom pitanju

ZAKLJUČCI > 18.00 – 19.00

 

Radionica je dio suradnje programa Mikropolitike i Urbanističke početnice.

Urbanistička početnica je partnerski edukativno-informativni projekt se bavi osnovnim pitanjima urbaniteta, percepcijom i artikulacijom prostora, arhitekture, urbanizma, dizajna i umjetnosti u javnim prostorima i načinima na koje se oni oblikuju, koriste i planiraju pod utjecajima ekonomskog pritiska na njih i promjena uvjetovanim ubrzanim izgrađivanjem, eksploatacijom prirodnog i urbanog okoliša. Partneri platforme: udruge Art radionica Lazareti, [BLOK], KA-MATRIX, Drugo more, Pravo na grad, Platforma 9,81 i ustanove Multimedijalni kulturni centar Split i Muzej moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke.