Thomas Keenan i Ugo Vlaisavljević

 

Prevoditi nasilje: mediji i teritoriji

 
Jedan od prečih zadataka koji se danas postavlja pred kritičku društvenu teoriju jest kako se adekvatno suočiti s novim oblicima nasilja koji, čini se, izmiču klasičnim obrascima analize socijalnih antagonizama.

Pokušaj da se nasilje misli već u samom početku jest čin prevođenja iz jednog u drugi registar (fizičkog u simbolički, primjerice) koji – u onoj istoj mjeri u kojoj aktove nasilja čini barem malo razumljivijima – u sam medij komunikacije s druge strane uvodi nasilnost, ili fascinaciju nasiljem, čineći ideal transparentnog i ne-nasilnog komuniciranja nedostižnim. No, prevoditi nasilje znači jednako tako susresti se i s prostornom dimenzijom nasilja gdje više nije samo riječ o prelasku iz jezika u jezik, već i o realnom prolazu kroz prostore i teritorije kao mjestu ali i svrhi sukobljavanja.

Na skupu u MaMi tim i daljnjim pitanjima približit ćemo se u društvuThomasa Keenana i Uge Vlaisavljevića koji će u izlaganjima predstaviti svoja razmišljanja o retorici i logici nasilja, između pitanja o teritoriju i jeziku u doba masmedija. Nakon izlaganja slijedi moderirana diskusija, popraćena filmskim primjerima (Eyal Sivan,Omer Fast).

Thomas Keenan predaje medijsku teoriju, književnost i ljudska prava na njujorškom koledžu Bard, gdje također vodi Human Rights Project. U fokusu Keenanovih istraživanja u posljednje vrijeme je odnos live-medija i humanitarnog intervencionizma, na čemu surađuje s Eyalom Weizmanom. Od posebnog su interesa brojni Keenanovi članci u kojima je analizirao jugoslavenske sukobe 90-ih.

Ugo Vlaisavljević je profesor filozofije na Sveučilištu u Sarajevu i bez sumnje jedna od najzapaženijih filozofskih osobnosti na području koje se nekad nazivalo Jugoslavija. Autor je većeg broja knjiga i članaka, iz čega bi posebno istakli studije o (post)jugoslavenskim etnopolitikama i fenomenologiji. Pored akademske djelatnosti Ugo Vlaisavljević je ništa manje zapažen u javnom životu Bosne i Hercegovine kao jedan od rijetkih kritičkih i provokativnih intelektualaca.
 
>> predavanje
subota, 04.06.2011. u 18.00
Klub MaMa
Preradovićeva 18
Levitra