Biro za melodramsko istraživanje

 

Institucionalni afekti u rumunjskom docu-noiru

 

S postkomunističkog gledišta nedavna rumunjska prošlost čini se uronjena u duboki mrak i obilježena jakim kontrastima, pri čemu mrka tama uvijek pada na iste političke temelje. Komunistička prošlost često se opisuje kao crna (Crna knjiga komunizma) i teška («olovna kruna komunizma») te se uspješno uravnotužuje svijetlim i jasnim «post», koje se beskonačno projicira na neku blisku ili daleku budućnost. Prostor-vrijeme toga «post» nema nikakvu drugu službenu definiciju osim one u suprotnosti s «komunizmom». Svi ovi trikovi za osvjetljavanje filma i specijalni efekti praktički su dijelom nepisanog priručnika punog smjernica za inscenaciju 20. stoljeća u Rumunjskoj.

Lokalni stručnjaci de facto djeluju kao državno sponzorirani specijalni agenti Instituta za istraživanje komunističkih zločina. Oni pretražuju arhive, prikupljaju dokaze, cut&paste-aju biografije, objavljuju izvještaje kako bi izdvojili prvobitne krivce i njihove zločine. Emocionalni višak vrijednosti arhiva igra ključnu ulogu u ovom procesu. Međutim, samo postojanje ovih arhiva omogućila je birokratska ambicija nekadašnje Securitate koja je u osnovi naručila ovu golemu (auto)biografsku «literaturu» općeg nadzora. Krute činjenice nemoguće je odijeliti od grozomorne fikcije.

Audicija je otvorena za umjetnike, dizajnere, inženjere zvuka, filmske režisere i pisce koji se bave novijom poviješću. Oni su pozvani da odigraju ulogu u ovom filmu, uvjereni da će to biti nacionalni blockbuster. Korice knjiga, posteri, zvučne instalacije, izložbeni postavi, spomenici, sve su to rekviziti za ovu multimedijalnu fikciju. Rumunjski Novi val je pod utjecajem istih filmskih pravila doku-fikcije. Prikaz komunističkog iskustva oslanja se moćne negativne afekte: dramu, traumu, samoviktimizaciju, sve pod izlikom objektivnosti i realizma.

The Bureau of Melodramatic Research (Biro za melodramsko istraživanje) je ovisna institucija bez stalnog prostora koja se bavi analizom različitih elemenata melodramskog žanra i njihovim utjecajem na političke, društvene i kulturne sfere. Oslanja se na stratešku suradnju s drugarskim institucijama te prati i istražuje njihove rezerve emocionalnog kapitala. Prve privremene prostorije BMR-a bile su otvorene u Bukureštu 2009. godine uz potporu nekoliko rumunjskih javnih institucija, koje su pristale posuditi nužne komade namještaja i na taj način doprinijeti analizi birokratske sentimentalnosti.

::predavanje::
petak, 4.11.2011. u 19 h
DAZ, Trg bana Jelačića 1/3

Sustiva