Kristina Leko i Judith Laister

rotor.mur.at
BEZ SPOMENIKA RADU I IMIGRACIJI?

predstavljanje projekta i razgovor

srijeda, 26. 6. 2013. u 19.00 Galerija Nova (Showroom), Teslina 7
 

Annenviertel (četvrt u Grazu) oduvijek su nastanjivali radnici. U vrijeme industrijalizacije radnička klasa u nastajanju se na tom mjestu počela organizirati kako bi se borila za prava i društveni napredak. Povijest rada i s njim povezana povijest imigracije ostavili su traga u Annenviertelu i on je sve do danas ostao važna imigrantska četvrt.

Umjetnica Kristina Leko izradila je seriju site-specific tekstualnih radova posvećenih ovoj temi, u suradnji s povjesničarima, kulturnim antropolozima, studentima, lokalnim udruženjima i organizacijama, kao i pojedincima koji su se osvrnuli na osobnu povijest imigracije. Radovi temeljeni na tekstu obilježavaju osam lokacija koje su povijesno vezane uz teme rada i imigracije. Tekstovi, intervencije u javni prostor upućuju na povijest radničkog pokreta, a u kombinaciji s biografskim tekstovima nude uvid u život imigranata koji žive ili rade u susjedstvu. Povijest rada i imigracije tako je postala vidljiva na više lokacija u četvrti Annenviertel, i to na nešto duži vremenski period (u sljedeće dvije godine moguće je naručiti tematsko vodstvo kroz projektne lokacije).

Biografsko istraživanje proveli su studenti europske etnologije u suradnji s umjetnicom, a pod znanstvenom supervizijom Judith Laister u okviru seminara koji se bavio kritikom reprezentacije. U izradi pojedinog teksta uvijek je sudjelovalo više ljudi, a projekt je služio kao mjesto susreta studenata i stanovnika Annenviertela, kako na lokacijama od povijesne važnosti, tako i u umjetničkom centru < rotor > koji je inicijator i producent projekta, uz Institut für Kunst im öffentlichen Raum Steiermark.
 

Kristina Leko, radi u području socijalno angažirane, kritičke i participacijske umjetnosti pretežno u mediju videa, fotografije, teksta, instalacije, happeninga, intervencije u javni prostor, a socijalna interakcija u središtu je njezinih interesa i aktivnosti. Pokrenula je i realizirala nekolicinu opsežnijih projekata umjetnosti u zajednici u različitim zemljama, većinom u suradnji sa socijalno ugroženim i marginalizranim skupinama (imigranti, starije osobe, beskućnici, nezaposleni…).
www.kristinaleko.net

Judith Laister je kulturna antropologinja i povjesničarka umjetnosti. Radi kao asistentica na Odsjeku za kulturnu antropologiju Sveučilišta u Grazu. Istražuje i predaje urbanu i vizualnu antropologiju. Njezin aktualni habilitacijski projekt nosi naziv «Translacijska umjetnost. Slike i prakse participativnog urbanog razvoja u umjetnosti i arhitekturi».