Melanie Mohren i Bernhard Herbordt

 

Komad
~ predavanje ~

 

foto: Elisa Rössler

foto: Elisa Rössler


 
Trilogija Komad – Institucija – Publika dugoročni je projekt dvojca Herbordt/Mohren koji se razvija i prezentira kroz razne medije i formate. U predavanju će biti riječi o prvom dijelu ove trilogije (Komad), dok se nastavak (Institucija) planira u Zagrebu sljedeće godine. Site-specific sateliti Institucijekoji variraju s obzirom na postav, okruženje i format, osim u Zagrebu, planiraju se postaviti u Berlinu, Frankfurtu, Mannheimu i Sofiji.

Komad je partitura institucije. Izvode je čitatelji i prolaznici. Uvijek iznova. Ona dokumentira javni eksperiment, proces nastajanja fikcionalne institucije. I proces njenog odumiranja. Kao njeni svjedoci, u sto paragrafa, dokumentiramo mogućnosti susreta i okupljanja. Pojedinačni paragrafi ove publikacije proizašli su iz promatranja aktualnih događanja, iz slučajnih kao i ugovorenih razgovora, ili su u potpunosti izmišljeni.

(ulomak iz: Komad)

 
Komad je publikacija. Mogući formati njene prezentacije kreću se u rasponu od instalacije, intervencije u javnom prostoru, kazališta, performansa do radio-drame. Čitatelji, gledatelji i prolaznici susreću se kao protagonisti fikcionalne institucije. Institucije kao socijalni konteksti, njihovi organizacijski oblici i isključene mogućnosti ključne su teme ovog projekta. Igramo se s onim trenutkom u kojem fikcije postaju stvarnost, kad moćne stvarnosti svjesno razotkriju svoj prozvodni način, te se obje kvalitete stope. Kako bi se proces istraživanja i uređivanja učinio javnim, oko cross-medijskog arhiva pitanja nepoznatoj budućnosti („Sve što imam“) oblikuje se fiktivno institucionalne tijelo.
 
U svrhu Komada arhiv „Sve što imam“ preoblikovan je u partituru za izvedbu. Najavljuje se institucija koja dolazi; iscrtavaju se slike alternativnih društava i njihovih protagonista. Posjetitelji listaju publikacije, uspoređuju ono što vide s onim što čitaju, s onim što bi drugi posjetitelji mogli vidjeti ili pročitati u istom trenutku. Komad je izvedba za neograničeni broj gledatelja. U središtu pažnje je multiplicirana fizička prisutnost knjige, njeni fiktivni ili stvarni čitatelji. Oni postaju predstavnici i izvođači institucije koja tek treba doći. Transdisciplinarna partitura će se kao samostalna izvedba realizirati u različitim gradovima; sve epizode bit će dokumentirane u finalnom katalogu.
 
www.die-institution.org
www.vimeo.com/herbordtmohren
 
Melanie Mohre i Bernhard Herbordt diplomirali su na Institutu za primjenjene kazališne studije pri Sveučilištu Justus Liebig u Giessenu 2005. godine, a na interdisciplinarnim suradničkim projektima rade od 2000. Njihove prostorne i audio instalacije, radio drame, performansi, produkcije glazbenog teatra, publikacije i izložbeni projekti producirani su i predstavljeni u raznim međunarodnim kazališnim, izložbenim prostorima i na brojnim festivalima. Od 2008. do 2010. bili su stipendisti Akademie Schloss Solitude u Stuttgartu, 2010. u Centru za nove medije kuda.org, a 2011. u Shanthiroadu / Goethe institutu u Bangaloreu. Od 2011. su članovi Mlade akademije pri Berlinsko-brandenburškoj akademiji znanosti i Njemačkoj akademiji prirodnih znanosti Leopoldina, a trenuno su stipendisti Künstlerhaus Stuttgart.
 
Organizirano u suradnji s Goethe-Institut Kroatien.
 
predavanje: utorak, 4. 12. 2012. u 19.00
Greta, Ilica 92