LIGNA

 

O upotrebi radija u društveno-angažiranim umjetničkih formama i emancipaciji slušatelja

14.12.2013. u 19.00

Showroom Galerije Nova, Teslina 7

 

_mg_5658

 

Razgovor s članom kolektiva LIGNA Torstenom Micheaelsenom održava se povodom izvedbe Trojanskog kolektiva, participativnog performansa nastalog za specifičnu lokaciju Cvjetnog trga i šoping centra Cvjetni. Osim razgovora s kustosicama i publikom o istraživačkom procesu, nastanku i samoj izvedbi, predstavit će se raniji radovi LIGNE u «polu-javnim» prostorima, kao i specifična strategija upotrebe radija u društveno-angažiranim umjetničkih formama koje nastoje emancipirati slušatelja.

LIGNA o Trojanskom kolektivu:

“Tko ima pravo definirati prostor grada? Tijekom poslijednjih godina srce Zagreba je bilo poprište različitih borbi u kojima se ovo pitanje iznova postavljalo. Pobjednici povijesti se nisu umorili u ostavljanju spomenika svojih trijumfa: kopali su rupe, gradili centre i dizali skupe stanove. Kao proslava ove pobjede, nezaustavljivo širenje komercijaliziranih zona zabave pretvara ulice u prostore spektakla.

Nitko ne može poreći: arhitektura grada predstavlja nepobitne činjenice. Ali nema te zgrade koja može služiti samo namjeri radi koje je građena. Trojanski kolektiv stoga nudi vježbu iz praktične kritike arhitekture. Pita svoje sudionike – a to može biti svatko – da privremeno preuzmu prostor u centru Zagreba uvodeći nove pokrete, geste i upotrebe. Čineći to, Trojanski kolektiv će ostati neprimijećen: poput drevnih grčkih posjetitelja Troje, zna se maskirati, postati nevidljiv ispod vela koji je prekrivao već i flanere 19. stoljeća: mase.”

 

LIGNA postoji od 1997. Čine ju medijski i izvedbeni umjetnici Ole Frahm, Michael Hueners i Torsten Michaelsen, koji od ranih ’90-ih rade u Freies Sender Kombinat (FSK), javnoj neprofitnoj radio stanici u Hamburgu. Svaka dva tjedna proizvode program Lignas Music Box, kojim pozivaju slušatelje da zovu i sviraju svoju omiljenu pjesmu. Svim njihovim radovima zajedničko je poimanje publike kao kolektiva proizvođača. Tako se u privremenom udruživanju mogu proizvesti nepredvidljivi efekti koji izmiču kontroli i regulaciju prostora stavljaju pred izazove.