Katharina Schlieben & Sønke Gau

 

Zarez umjesto točke. Propitujući proizvodne uvjete…

 
Kako posredovati i dovesti u arenu kuriranja ono nevidljivo, marginalizirano, nematerijalno ili efemerno? Ovo je pitanje povezano i s političkim pitanjem reprezentacije: tko i što je reprezentirano i kako dolazi na vidjelo? Kako definirati sredstva reprezentacije, kako osmisliti i formulirati metodologije vizualnih prevođenja za efemerne prakse i dugoročne procese? Razmišljanje o institucionalnim uvjetima, osobito o uvjetima u kojima se danas proizvodi participativna, društveno-angažirana i kontekstualna umjetnička praksa temeljena na istraživanju, uvjetima koji su u vezi s kriterijima financiranja, silno je važno kada govorimo o pitanju reprezentacije. Financijska situacija i proizvodni uvjeti projektne serije Zadaci! Samoorganizacija u prekarnim radnim uvjetima mogli bi se opisati kao «uhvaćeni između dvije stolice» i kao zahtjev za «još više posla!».

subota, 28. 01. 2012. u 19.00
@Greta, Ilica 92

Katharina Schlieben – kustosica u Kunstverein München od 2002. do 2004., a prije toga gostujuća kustosica u Künstlerhaus Wien te u South London Gallery u Londonu. Redovito objavljuje u časopisima te predaje na više umjetničkih akademija i viših škola u Švicarskoj. Od 2010. radi kao kustosica i predavačica na Umjetničkoj akademiji u Dresdenu, a odnedavna vodi projekt i seriju predavanja: Slučaj: umjetničko samoobrazovanje.

Sønke Gau – koordinator izložbi na Institutu za suvremenu umjetnost pri Akademiji likovnih umjetnosti u Beču i kustos u Künstlerhaus Wien od 2000. od 2004. te projektni menadžer 3. berlinskog bijenala. Od 2010. istraživač i menadžer na projektu Institutions of Critique pri Institutu za kritičku teoriju (ith), a 2011-2012. projekta Scientist in Residence pri Magistarskom programu iz transdisciplinarnosti, sve na Visokoj umjetničkoj školi u Zürichu (ZHdK).

Zajedno su kustoski vodili Shedhalle u Zürichu od 2004. do 2009. i uredili sljedeće publikacije: Spectacle, Pleasure Principle or the Carnivalesque – A Reader on Possibilities, Experiences in Difference and Strategies of the Carnivalesque in Cultural-Political Practice and Work to do! Self-Organisation in Precarious Working Conditions (2008. i 2009.).

program podržavaju: Ministarstvo kulture RH, Goethe-Institut Kroatien, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva