ultra-red

KOJI JE ZVUK ODSUTNOSTI ?

radionica

25. – 28. 9. 2014.

ultrared

Aktivistička umjetnost podrazumijeva poseban naglasak na prisvojenim estetskim formama čiji politički sadržaj obavlja oboje, i kulturnu analizu i kulturnu akciju. Umjetnički kolektiv Ultra-red predlaže političko-estetski projekt koji izokreće ovaj model. Ako organiziranje shvatimo kao formalne prakse koje grade odnose iz kojih ljudi izvlače analize i strateške akcije, kako umjetnost može doprinijeti tim procesima? Kako ti procesi već konstituiraju estetske forme?

Ultra-red koristi zvuk i slušanje kao prostor političkog susreta kako bi razvijali kolektivni način rada i kroz njega istražili specifična pitanja i teme. Radionica će se fokusirati na kvart Trešnjevku, a kao polaznu točku za dijeljeni rad postavlja sljedeća pitanja: Kako su transformacije Trešnjevke utjecale na povijesno nasljeđe revolucije? Što znači biti antifašist u gradu u kojem je antifašistička povijest na udaru ne samo revizionizma, već i fizičkog i simboličkog uklanjanja, u okviru neoliberalnih procesa i identiteta? Što kultura antifašizma znači danas i kome?

Namjera je zajednički produbiti razumijevanje ovih pitanja i kontradikcije s kojima ćemo se susresti. Polazeći od ovoga pitamo (se): KOJI JE ZVUK ODSUTNOSTI U ZAGREBU? JE LI ODSUTNOST PRAZNA?

 

Ultra-red razvija fragilnu, ali dinamičnu razmjenu između umjetnosti i političkog organiziranja. Grupu su 1994. osnovala dva AIDS aktivista, a tijekom godina u Ultra-red su se uključili brojni umjetnici, istraživači i organizatori iz različitih društvenih pokreta, kao što su migrantske borbe, antirasizam, participacijski razvoj zajednica, HIV/AIDS politika. Grupa je kolektivno producirala radio emisije, performanse, snimke, instalacije, tekstove i akcije u javnom prostoru. Istražujući akustični prostor kao mjesto razotkrivanja društvenih odnosa, Ultra-red poduzima akustičko mapiranje spornih prostora i povijesti. Koristeći istraživanje temeljeno na zvuku (koje nazivaju militantna zvučna istraživanja) direktno stupaju u organiziranje i analize političkih borbi.

Više na: http://www.ultrared.org/directory.html